Adakah anda tahu bagaimana menggunakan dawai termopasangan dengan betul?

- Dec 03, 2019-

Wayar termopasangan mesti dipilih dengan betul mengikut jenis termopasangan serta persekitaran operasi. Sebagai contoh, kita harus memilih yang sepadan dengan wayar termopasangan jenis K untuk K jenis termopasangan dan memilih pelbagai suhu operasi yang sesuai berdasarkan persekitaran operasi. Biasanya, suhu operasi KX adalah antara-20 dan 100 ° c, julat yang luas-25 ~ 200 ° c.


Kaedah sambungan

Menjadikan dua titik sambungan termopasangan sebagai hampir mungkin, dan pastikan suhu dua titik sambungan sebagai hampir mungkin. Suhu harus konsisten dengan titik sambungan terminal instrumen. Di bintik-tompok di mana kipas terletak di Kabinet instrumen, titik sambungan tidak boleh ditiup oleh kipas.


Panjang untuk digunakan

Sejak isyarat thermopasangan pada tahap mikrovolt yang sangat rendah, jika ia jarak jauh, isyarat yang teliti dan gangguan elektrik yang kuat dalam persekitaran boleh bercampur bersama-sama. Ini adalah mencukupi untuk menyebabkan gangguan isyarat termopasangan, yang menyebabkan ketidaktepatan pengukuran dan kawalan suhu, atau walaupun turun naik suhu apabila ia adalah serius.

Menurut pengalaman kami, ia biasanya lebih baik untuk menghadkan panjang termopasangan mengupatkan wayar dalam masa 15 meter. Apabila ia lebih dari 15 meter, kami mengesyorkan untuk menggunakan pemancar suhu untuk penghantaran isyarat. Pemancar suhu menukar potensi nilai elektrik yang sepadan dengan suhu ke dalam DC4-20mA semasa penghantaran, dengan keupayaan anti-gangguan yang kuat.


Kaedah pendawaian

Termopasangan telah mengdaya wayar mesti berwayar jauh dari talian kuasa dan mana-mana sumber gangguan. Apabila melintas tidak dapat dielakkan, mengguna pakai kaedah merentas perletakan dan bukannya kaedah perletakan selari.


Dilindugi mengupatkan Wayar

Dalam usaha untuk memperbaiki prestasi anti-gangguan termopasangan sambungan wayar, kita boleh menggunakan dawai dilindugi yang lebih berkesan dalam persekitaran dengan gangguan yang kuat. Pastikan lapisan perisaian adalah ketat, atau lapisan perisaian tidak akan melindungi gangguan isyarat tetapi sebenarnya meningkatkan.


thermocouple wire


Sepasang:Tujuan wayar magnet Seterusnya:Masalah umum wayar dan penyelesaian termokopel