Bagaimanakah kerja termopasangan?

- Jul 06, 2020-

Prinsip termopasangan adalah asas kepada keupayaan mengikat atom logam (ion) untuk bebas elektron dalam logam yang berkaitan dengan suhu, jenis atoms logam yang berbeza (ion) mempunyai keupayaan mengikat yang berbeza untuk bebas elektron. Logam pada kedua-dua belah antara muka fusion selepas dua jenis logam dikimpal bersama-sama mempunyai keupayaan mengikat yang berbeza untuk bebas elektron, satu yang besar adalah secara positif dicaj dan sisi lain adalah dicaj negatif. Terdapat electromotive Force (EMF) perbezaan antara kedua-dua belah logam yang berubah dengan suhu, nilai EMF adalah kecil tetapi boleh diukur dengan tepat.


1. penggunaan praktikal daripada termopasangan tidak mudah sebagai prinsip di atas, kadangkala termopasangan perlu diperluaskan, bahan wayar sambungan thermopasangan tidak semestinya sama seperti yang termopasangan logam bahan, asalkan suhu yang positif dan negatif sendi adalah sama, ia tidak mempunyai kesan ke atas pengukuran suhu.


2. oleh kerana instrumen mengukur electromotive Force, tiada semasa di dalam wayar termopasangan dalam prinsip.


3. sejak EMF adalah sangat kecil, ia adalah terdedah kepada pelbagai interferences elektromagnet dalam banyak kes, jadi perhatian kepada ini.


4.In beberapa kes, ia adalah perlu untuk mengukur suhu objek yang dikenakan, seperti suhu bersama dawai, Blok terminal kuasa, Terdapat banyak instrumen yang boleh secara langsung mengukur suhu, tetapi wayar termopasangan mempunyai voltan tinggi yang boleh berbahaya kepada kakitangan, oleh itu wayar dari instrumen untuk tujuan yang diukur perlu dilindungi daripada kakitangan semasa pengukuran , ia mesti dimatikan apabila melaraskan titik sentuhan instrumen dan titik pengukuran.Sepasang:tidak Seterusnya:Ujian kitaran untuk MI Themocouple Cable