Bagaimana kabel bertebat mineral dibuat?

- Oct 10, 2019-

Kabel termokopel MI digunakan untuk melindungi kabel termokopel antara satu sama lain dan dari sarung logam yang mengelilinginya. Kabel MIMS mempunyai dua atau empat wayar termokopel yang mengalir di tengah-tengah tiub, tiub itu kemudian dipenuhi dengan serbuk magnesium oksida dan dipadatkan untuk memastikan wayar-wayar itu dilindungi dan dipisahkan dengan betul.

Ia mempunyai beberapa kelebihan: pertama, masa tindak balas adalah pantas, bilangan minimum milisaat boleh dicapai, yang sesuai untuk mengesan kawalan mikrokomputer; kedua, kestabilan kimia adalah baik dan sisihan drift pengindeksan adalah kecil selepas menggunakan untuk masa yang lama, oleh kerana itu sepanjang hayat; ketiga, sifat mekanik yang baik yang dapat menahan getaran dan impak yang kuat; keempat, rintangan tekanan tinggi lebih besar daripada 3000MPa; kelima, sifat penebat baik di bawah keadaan suhu tinggi; keenam, ia sesuai untuk mengukur suhu dan mengawal suhu secara automatik di bawah keadaan tekanan tinggi, suhu tinggi pada masa yang sama; ketujuh, ia dapat bengkok dengan bebas dengan diameter luar kecil, sesuai untuk kompleks, lentur sempit, kesempatan kecil untuk mengukur dan mengendalikan suhu; oleh itu, kabel terlindung mineral telah digunakan secara meluas.

Proses pembuatan kabel MIMS digabungkan dengan dawai termokopel, bahan penebat (secara umumnya serbuk magnesium oksida) dan tiub sarung untuk membentuk badan yang padat. Selepas pemasangan, mesin lukisan digunakan (penarik rantai dan penarik silinder) untuk mengurangkan diameter secara beransur-ansur dari diameter maksimum 23mm hingga 8mm dan diameter minimum dikurangkan kepada 0.25mm. Semasa proses pengurangan diameter, logam dimampatkan dan cacat, tekanan ubah bentuk dijana, kabel akan dipecahkan jika tekanan ubah bentuk tidak dihapuskan. Untuk menghapuskan tekanan ubah bentuk, perlu untuk mengulangi dalam relau rawatan haba untuk memulihkan struktur metallographic, dan proses pengurangan diteruskan sehingga diameter luar yang dikehendaki dicapai.

Oleh kerana keperluan ketepatan bahan sangat ketat, relau kotak semasa, jenis tali pinggang penyepuh api relau atau penyepuh litar pintas tidak mencapai keperluan proses kestabilan, jadi kabel gred tinggi tidak boleh keluar.

Kami menyediakan satu kaedah untuk pembuatan kabel bertebat mineral dengan perisai gas untuk mencapai matlamat kos pengeluaran yang berkualiti tinggi dan rendah. Kawat termokopel dimasukkan ke dalam lubang pasang siap bahan terlindung dan lengan logam adalah lengan di luar bahan penebat, diameternya dikurangkan dan haba dirawat untuk mencapai diameter luar memenuhi keperluan.

Bahan termokopel dipanaskan dan disejukkan sama rata, seragam, supaya seluruh wayar dapat dicapai dengan keperluan data dengan rawatan haba yang berterusan, Dengan perlindungan gas dan rawatan haba yang berterusan, kadar produk yang memenuhi syarat adalah melebihi 70%, sehingga kecekapan produksi meningkat dan kos dikurangkan .

Apabila memberi makan wayar termokopel yang berkelayakan pertama diluruskan dan dibersihkan, ditembusi ke lubang bekas porselin serbuk Mgo sebelum dibuat, kemudian dimasukkan ke dalam lubang dalam lengan logam, proses pengurangan diameter akan bermula selepas pemasangan itu bersaing. Diameter 23mm hingga 16mm dilancarkan ke dalam mesin penggelek, kemudian ditembusi ke dalam acuan untuk mengurangkan diameter pada mesin rantaian rantai sehingga diameter dikurangkan kepada 8mm, mesin penggelek roller digunakan untuk mengurangkan diameter hingga 3mm apabila diameternya kurang daripada 8mm, mesin lukisan menegak digunakan kurang dari 3mm hingga 0.25mm. Selepas setiap pengurangan, pengerasan berlaku disebabkan oleh tekanan ubah bentuk logam, yang perlu dilembutkan oleh rawatan haba untuk memulihkan struktur metalografi. Selepas rawatan haba, pengurangan perlu diteruskan ke diameter yang diperlukan. Gas pelindung dalam rawatan haba biasanya gas campuran nitrogen atau hidrogen, sehingga permukaan terang dapat dicapai.

Suhu rawatan haba juga kritikal, julatnya ialah 750-1200C dan meter pintar suhu digunakan untuk mengawal suhu paparan dan kawalan secara automatik.

Sama ada langkah rawatan haba yang menggunakan perlindungan gas berkaitan dengan kualiti permukaan kabel terlindung mineral. Kerana kabel MIMS adalah bahan presisi yang digunakan dalam instrumen automatik, kualiti permukaannya sangat penting, bukan sahaja penampilannya tidak membenarkan logam memusnahkan, mengetuk atau menarik kecacatan, tetapi juga kecerahan permukaan luar untuk mencapai permukaan cermin.

Sekiranya perlindungan gas tidak digunakan, logam itu akan dihasilkan lapisan oksida di atas 750C, permukaan kabel termokopel mi akan menyebabkan pengelupasan logam dan pitting di permukaan. Pada masa yang sama, disebabkan oleh rawatan haba yang berulang, ketebalan luar ditipis, yang mempengaruhi kekuatan mekanikal yang mengurangkan hayat perkhidmatan. Oleh itu, keseluruhan proses rawatan haba mestilah berterusan dan dilindungi oleh gas.

Dalam rawatan pengurangan yang disebutkan di atas, diameternya secara beransur-ansur dikurangkan daripada diameter besar 23mm ke minimum 0.25mm, dan acuan yang mempunyai apertur yang berbeza akan dilupuskan. Untuk membolehkan bahan termokopel mi untuk menembusi lubang acuan, mesin tip harus dirancang mengikut spesifikasi yang berbeza. Mengikut nisbah pengurangan, mesin tip mempunyai banyak lubang yang memerlukan nisbah mampatan dan rolling yang munasabah. Permukaan licin dan tidak ada burr untuk mengelakkan penarik acuan, Penarik rantai menggunakan alat penjepit automatik pneumatik dan peranti ulang-alik automatik troli untuk mengurangkan intensiti tenaga kerja dan meningkatkan kecekapan pengeluaran.

Semasa proses lukisan, lukisan itu mati dan bahan termokopel perlu dilincirkan dengan baik supaya bahan kerja yang digali cukup dilincirkan di lubang mati. Sekiranya pelinciran itu tidak baik atau lubang dalam acuan tidak lancar, permukaan pengganding adalah kasar, jadi peranti pelincir juga diperlukan.

Daripada diameter 23mm hingga minimum 0.25mm, jenis dan kuantiti mesin lukisan dan acuan boleh direka bentuk dan dikonfigurasikan mengikut syarat-syarat khusus tapak dan peralatan pengeluaran.

 

Bagaimana kabel bertebat mineral dibuat
Sepasang:Masalah umum wayar dan penyelesaian termokopel Seterusnya:Kawat yang positif pada termokopel?