Bagaimanakah wayar aloi termokopel K dibuat?

- Aug 16, 2019-

Prinsip termokopel adalah berdasarkan keupayaan mengikat atom logam (ion) untuk elektron bebas dalam logam yang berkaitan dengan suhu, pelbagai jenis atom logam (ion) mempunyai kebolehan mengikat yang berbeza untuk elektron bebas. Logam di kedua-dua belah antara muka gabungan selepas dua jenis logam dikimpal bersama yang mempunyai keupayaan mengikat yang berbeza untuk elektron bebas, yang besar dikenakan secara positif dan sisi lain dikenakan secara negatif. Terdapat perbezaan daya elektromotif (EMF) antara kedua-dua belah logam yang berubah dengan suhu, nilai EMF adalah kecil tetapi boleh diukur dengan tepat.


Ciri-ciri termokopel adalah pelbagai suhu, prestasi stabil, struktur mudah, tindak balas pantas dan keupayaan untuk menghantar isyarat 4-20mA jauh untuk kawalan automatik dan kawalan terpusat.


Konduktor konduktor termokopel jenis K terutamanya diperbuat daripada aloi kromium nikel, negatif jenis konduktor termokopel K terutamanya dibuat daripada aloi silikon nikel, proses pembuatannya sebagai berikut: proses peleburan aloi logam termokopel; proses lukisan unsur dawai termokopel; kimpalan dawai termokopel telanjang dan ujian produk.


a, Bahan-bahan pelbagai elemen ditambah bersama-sama dengan peralatan lebur berkadaran dengan ingot aloi termokopel dalam keadaan tekanan negatif, dan ia tertakluk kepada analisis unsur. Untuk memastikan ketepatan analisis komposisi, kandungan Fe dikehendaki dianalisis bahawa perlu dikawal dalam lingkungan 0.05 ± 0.02%. Ijazah vakum dikawal untuk tahap 10-2, yang mengurangkan kandungan oksigen dan meningkatkan ketulenan aloi termokopel.


b, Aloi termokopel pertama tertakluk kepada rolling panas ke bar 8mm untuk proses lukisan, keluarkan 0.5kgs di kedua-dua hujungnya. Kadar lulus wayar harus dikendalikan pada 60%, aplikasi pelincir lukisan yang mempunyai sifat pengurangan dapat memastikan tidak ada pengoksidaan yang serius selama penyepuhlindapan.


c, Pengeluaran jenis aloi termokopel K terbahagi kepada penghasilan dawai aloi krom nick dan dawai aloi silikon nikel, kedua-dua jenis wayar dikimpal bersama membentuk gelung tertutup.


Bagaimana dawai aloi termokopel K dibuat Super Instrument Ltd pdf


Sepasang:Kawat yang positif pada termokopel? Seterusnya:Faktor-faktor yang mempengaruhi ketepatan termokopel